Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2007

Το περιοδικό των καθηγητών του ν. Λάρισας

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ 2ο ΤΕΥΧΟΣ


«Εκπαιδευτική Κιβωτός» Λογοτεχνίας


Με αφιέρωμα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία κυκλοφορεί το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Εκπαιδευτική Κιβωτός», το οποίο γράφεται από Λαρισαίους καθηγητές και εκδίδεται - υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπ/σης Θεσσαλίας - από το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, με υπεύθυνο έκδοσης το διευθυντή Β/βάθμιας, Ιωαν. Καραμήτρο και μέλη της Συντακτικής Επιτροπής εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία του νομού.

Πολυσέλιδη (240 σελίδες - ολόκληρος τόμος!), με πλούσιο περιεχόμενο λογοτεχνικών άρθρων, βιβλιοπαρουσιάσεων και εκπαιδευτικών νέων, η «Κιβωτός» συνεχίζοντας το ταξίδι που χάραξε, ξαναβρίσκεται στα χέρια των 2.500 εκπαιδευτικών Β/βάθμιας του Ν. Λάρισας, αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλίας, επιχειρώντας αυτή τη φορά μια περιήγηση στον μαγευτικό κόσμο της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Η προσπάθεια αυτή παίρνει σάρκα και οστά μέσ’ απ’ τα άρθρα που δημοσιεύονται στο δεύτερο τεύχος της, όπως «Τα ψηλαφήματα στο ποιητικό σώμα του Γιώργου Θέμελη», η «Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία» και η πρόταση για μια νέα της ανάγνωση και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα, όπως π.χ. για τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζηδάκη, για τον μεγάλο μας ποιητή Κων/νο Καβάφη, αναφορά στο «Έτος Νίκου Εγγονόπουλου», μ’ αφορμή τις αφιερωματικές εκδηλώσεις που διοργανώνει - υπό την αιγίδα του υπ. Πολιτισμού - το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για τα εκατό χρόνια από την γέννηση (1907 - 1985) του Ελληνα υπερρεαλιστή λογοτέχνη και καλλιτέχνη, κ.α. Ταυτόχρονα επειδή ο προβληματισμός και η αναζήτηση δε σταματούν ποτέ, στο δεύτερο μέρος του περιοδικού δημοσιεύονται άρθρα που αποτελούν αφορμές για να αρχίσει ο διάλογος και για άλλα σπουδαία θέματα (εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά, πολιτιστικά κλπ.) που απασχολούν την κοινότητα των εκπαιδευτικών.

Επίσης δημοσιεύονται βιβλιοπαρουσιάσεις με επιλεγμένες νέες εκδόσεις έργων καταξιωμένων Θεσσαλών συγγραφέων.Όπως αναφέρουν στο προλογικό τους σημείωμα τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού - οι Σωτ. Αναγνωστόπουλος, υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων, Χάρης Ανδρεόπουλος, καθηγητής του Γυμνασίου Αρμενίου και Νικ. Παύλου, καθηγητής του 14ου Γυμνασίου Λάρισας - ιδιαίτερη τιμή περιποιεί στη «Κιβωτό» το γεγονός ότι από το δεύτερο τεύχος ξεκινά τη συνεργασία της με πανεπιστημιακούς καθηγητές. Την αρχή κάνουν οι Βασ. Αναγνωστόπουλος του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρυσόστομος Σταμούλης του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο λέκτορας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αθαν. Ευσταθίου. «Και έπεται συνέχεια...», τονίζουν τα μέλη της Σ.Ε.

Χορηγός η «Ε»

Η παρούσα έκδοση της «Κιβωτού» αποτελεί ευγενή χορηγία της εφημερίδας της Λάρισας «Ελευθερία», προς την ιδιοκτήτρια – εκδότρια της οποίας κ. Δανάη Δημητρακοπούλου, τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες, σημειώνοντας:

«Η απόφασή της για την υποστήριξη της προσπάθειάς μας, ως έκφραση έμπρακτης αγάπης στην υπόθεση της Παιδείας και του Πολιτισμού, αποτελεί εξαιρετική τιμή για την «Κιβωτό» και τους 2.500, εν δυνάμει, (συν-) ταξιδιώτες, (συν-) επιβάτες της, καθηγητές της Β/βάθμιας εκπαίδευσης στο ν. Λάρισας, για τους οποίους η «Κιβωτός» εκδόθηκε και υπάρχει - για να διατηρήσουμε όλοι μαζί ακέραιο το όνειρο, ζωντανή την ελπίδα για μια Παιδεία των οραμάτων μας. Ευχαριστούμε θερμά το Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ελευθερία» και την ιδιοκτήτρια αυτού κ. Δανάη Δημητρακοπούλου που στέκονται αρωγοί και συμπαραστάτες σ’ αυτόν τον αγώνα».

* Το περιοδικό διανέμεται στους καθηγητές μέσω των σχολείων.

* Το 3ο τεύχος αναμένεται να κυκλοφορήσει περί τα τέλη Ιανουαρίου 2008.

(Πληροφορίες: Γραφείο Πολιτιστικών θεμάτων της Δ/νσης (οδ. Καστοριάς 2Α, τηλ. 2410 - 556272).

http://kivotos1.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: