Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Αγία Γραφή και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΒΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ



Η Αγία Γραφή ως στοιχείο

του ευρωπαϊκού πολιτισμού

Η σταδιακή διεύρυνση της Ενωμένης Ευρώπης και η προοπτική μιας πολυπολιτισμικής πλέον κοινωνίας πολιτών κάνει το ζήτημα της επανεξέτασης των αξιών του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και μάλιστα εντός του πλαισίου της μετανεωτερικότητας, εξαιρετικά επείγον. Η Βίβλος, βασικό δομικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, περιέχει, κατά κοινή ομολογία, αξίες οικουμενικές και παραδείγματα βίου που θα μπορούσαν να συμβάλλουν δημιουργικά στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας πολιτών απαλλαγμένης από την οπισθοδρόμηση της ξενοφοβίας, του φανατισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού, του αισθήματος υπεροχής έναντι οποιασδήποτε ετερότητας, εθνικής, θρησκευτικής, φυλετικής, πολιτικής και κοινωνικής.

Η παραπάνω διαπίστωση καθιστά εξαιρετικά επίκαιρο, για τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα, το θέμα του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Η Αγία Γραφή και ο σύγχρονος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» που διοργανώνουν το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (υπ. Παιδείας) και η Ελληνική Βιβλική Εταιρία το τριήμερο από 29 Νοεμβρίου (6 μ.μ.) έως 1η Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, στην αίθουσα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών (οδ. Βασ. Σοφίας 22), με ομιλητές διακεκριμένους καθηγητές – συνταγματολόγους και θεολόγους - από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής.

* Η Αγία Γραφή, κατά κοινή ομολογία, αποτελεί, μαζί με την αρχαιοελληνική κλασική παιδεία και το ρωμαϊκό δίκαιο, βασικό δομικό στοιχείο του νεώτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού, παραμένει αστείρευτη παρακαταθήκη νοήματος και παραδειγμάτων βίου και θα μπορούσε να συμβάλλει στον επανακαθορισμό του πλασίου ύπαρξης και δράσης του ευρωπαίου ανθρώπου, καθώς και στην πνευματική ανατροφοδότηση της ζωής του.

- Η επαναφορά της Βίβλου στο προσκήνιο της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας προτείνεται από τους θεματικούς άξονες του συνεδρίου, οι οποίοι: α) εξαίρουν τη θέση και τη συμβολή του βιβλικού λόγου στην ανάδειξη και καλλιέργεια ανθρωπιστικών και ηθικών αξιών στη μετανεωτερική και, θρησκευτικά, πλουραλιστική Ευρώπη, β) αναδεικνύοντας τις αρχές της χριστιανικής «κοινότητας» (communio), συμβάλλουν στη διαφύλαξη του ανθρώπινου προσώπου στη σύγχρονη μαζικοδημοκρατική κοινωνία και στην υπεύθυνη και ελεύθερη στάση απέναντι στην πολιτική και το κράτος, και γ) φωτίζουν τις βιβλικές καταβολές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο οποίος καλλιεργήθηκε και αναπτύχθηκε πάνω στο γόνιμο έδαφος της συνάντησης Ελληνισμού και Χριστανισμού και παρήγαγε έργα τέχνης και λόγου παγκόσμιας ακτινοβολίας και αναγνώρισης.

Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις συγκαταλέγονται και οι ακόλουθες: «Ο ενιαίος ευρωπαϊκός συνταγματικός χώρος και το θρησκευτικό φαινόμενο», από τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ και βουλευτή κ. Ευαγ. Βενιζέλο, «Ο Ευρωπαίος ως πολίτης του κόσμου και η Βιβλική παράδοση για τον άνθρωπο και την Οικουμένη, από τον πρώην υπουργό, πρόεδρο της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στ. Παπαθεμελή, «Χριστιανισμός και Κράτος στην σύγχρονη Ευρώπη», από τον ομ. καθηγητή Νομικής του ΕΚΠΑ π. Κωνσταντίνο Μπέη, «Από την πρωτοχριστιανική communio στην πολυπολιτισμική και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία», από τον πρόεδρο του τμ. Θεολογίας του ΑΠΘ, καθηγητή κ. Π. Βασιλειάδη, «Οι θρησκευτικές αξίες στο μεταρρυθμιστικό έργο της Ε.Ε.» από τον καθηγητή και ευρωβουλευτή κ. Γ. Παπαστάμκο, «Η Βιβλική ταυτότητα της Ευρώπης» από καθηγητή Φιλοσοφίας της θρησκείας, καθηγητή του τμ. Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαρ. Μπέγζο, κ.α.

* Την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου – το οποίο απευθύνεται σε θεολόγους, νομικούς, πολιτικούς επιστήμονες, αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη - συγκροτούν οι καθηγητές Θεολογίας του ΑΠΘ κ.κ. Ιωαν. Καραβιδόπουλος, Μιλτ. Κωνσταντίνου και ο Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Στ. Γιαγκάζογλου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δάσκαλε, πολύ ωραίο το block σου και πάρα πολύ χρήσιμο. Καλή συνέχεια!