Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Η "Κιβωτός" των καθηγητών...(Ελάτε στο ταξίδι μας!)


ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Η «Κιβωτός» των καθηγητών

* Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος με ευγενή χορηγό την «Ελευθερία»

Με επιστημονικά μελετήματα για τη τέχνη, τον πολιτισμό, την αξιολόγηση στην διδακτική και εκπαιδευτική διαδικασία, τα νέα τέστ επαγγελματικού προσανατολισμού και πολλά άλλα ενδιαφέροντα για εκπαιδευτικούς – και όχι μόνο! – θεματικά άρθρα, κυκλοφόρησε το νέο (4ο) τεύχος του περιοδικού «Εκπαιδευτική Κιβωτός», το οποίο εκδίδεται από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας, με υπεύθυνο έκδοσης τον διευθυντή Β/βάθμιας εκπαίδευσης Ιωαν. Καραμήτρο, μέλη της Συντακτικής Επιτροπής τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Σωτ. Αναγνωστόπουλο και τον καθηγητή του Γυμνασίου Αρμενίου Χάρη Ανδρεόπουλο και ευγενή χορηγό, όπως και στα προηγούμενα τεύχη, την εφημερίδα «Ελευθερία».

Η «Εκπαιδευτική Κιβωτός» - το εξαμηνιαίο επιστημονικό περιοδικό της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας - με το 4ο τεύχος της, εισέρχεται αισίως στο τρίτο έτος της κυκλοφορίας της, συνεχίζοντας το ταξίδι της με ενθουσιασμό, φιλοδοξώντας να παγιώσει μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με τους καθηγητές, να γίνει το αγαπημένο τους περιοδικό. Το δικό τους περιοδικό.

Στο προλογικό τους σημείωμα ο υπεύθυνος έκδοσης και τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής σημειώνουν: «Το ταξίδι της «Κιβωτού» στο χωροχρόνο της εκπαίδευσης συνεχίζεται, ως μια απόπειρα να συνεγείρει δυνάμεις που θα αναδείξουν και ανανεώσουν τη σχέση παιδείας και πολιτισμού. Στη προσπάθειά της αυτή, στο ταξίδι, η «Κιβωτός», φιλοδοξώντας ν’ αποτελέσει τη φωνή, το βήμα των 2.800 καθηγητών και καθηγητριών του νομού - όλων ημών που απαρτίζουμε την εκπαιδευτική κοινότητα της Β/θμιας εκπαίδευσης – έχει τη τύχη να έχει συνταξιδιώτη την εφημερίδα «Ελευθερία», ευγενή χορηγία της οποία αποτελεί και το ανά χείρας 4ο τεύχος. Στην εκδότρια – διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθερία» κ. Δανάη Δημητρακοπούλου, για την εμπιστοσύνη της στη προσπάθεια και την υποστήριξή της στο σκοπό, ως έκφραση της (έμπρακτης) αγάπης της στην υπόθεση της Παιδείας και του Πολιτισμού, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες».

Στο νέο τεύχος γράφουν: ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Κων. Χαραλαμπίδης για τις Συρακούσες («Η πιο ελληνική πόλη της Ιταλίας»), ο Σύμβουλος θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δρ. Σταύρος Γιαγκάζογλου για τα Θρησκευτικά («Δυνατότητες και προϋποθέσεις για μια εναλλακτική προσέγγιση του θρησκευτικού μαθήματος»), οι Σχολικοί Σύμβουλοι Αθ. Τριανταφύλλου (μαθηματικών) για τον θεατρικό Κωστή Παλαμά, Χρ. Ντάμπλιας (φιλολόγων) για την αξιολόγηση στη διδακτική και εκπαιδευτική διαδικασία, Ασημίνα Κοντογεωργίου (φυσικών) για την ομαδική λειτουργία στο σημερινό σχολείο, Απ. Ποντίκας (θεολόγων) για τον θεσμό της οικογένειας, Κων. Ρίζος (οικονομολόγων) για το δημογραφικό πρόβλημα. Επίσης γράφουν οι συνάδελφοι καθηγητές και καθηγήτριες: Καίτη Παπαχρήστου - Τριανταφύλλου για τον Τάκη Σινόπουλο και το έργο του «Ο καιόμενος», Δημ. Μαυραγάνης, για τις Σχολικές βιβλιοθήκες, Γιάννης Παπατόλιας για τα Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Χάρης Ανδρεόπουλος για την υποχρεωτική εκπαίδευση, η οποία στη πράξη έγινε ενδεκάχρονη, Νίκος Αλέτρας για την εκπαίδευση «Ανάμεσα στους Τοίχους» (όπως παρουσιάζεται μέσα απ’ τη ομώνυμη ταινία του Λοράν Καντέ), Νικ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδου για την απατηλή οικειότητα του σύγχρονου τηλεοπτικού λόγου, Χαρ. Στεργιούλης για το έργο (τον λόγο) του Λυσίου «Υπέρ Μαντίθεου», Θ. Αντωνιάδου για την διαπολιτισμική εκπαίδευση, Αγγ. Φούντα για την συμβολή των παιδαγωγών του 17ου και 18ου αιώνα στην εκπαίδευση της Ευρώπης, Α. Γαλανούλης για τη χρήση των ελληνικών στην αγγλική γλώσσα και ο Κ. Νούσης για τον θάνατο ως διάβαση. Λίαν ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορική αναφορά του θεολόγου π. Νικηφόρου Κοντογιάννη για την πάλαι ποτέ Επισκοπή Πλαταμώνος. Φιλοξενούνται, επίσης, άρθρα των συναδέλφων της Α/θμιας Εκπαίδευσης Α. Δαραρά (σχολικού συμβούλου) για τους εθνικούς ευεργέτες, Κ. Ζησόπουλου, ο οποίος γράφει για μια «Μικρή ιστορία από τη εφημερίδα «ΜΙΚΡΑ», Κ. Σπανού για δυό σπάνια ονόματα Θεσσαλών (Ερω και Ερωτα) με αρχαιοελληνική προέλευση και Δημ. Νταφούλη για «το σχολείο που μπορεί». Ενώ δεν λείπουν, κι’ απ’ αυτό το τεύχος, η ποίηση (Σωτ. Τιτή, «Αλλοτε και τώρα») και το «Βιβλιοστάσιο» με τη παρουσίαση νέων εκδόσεων που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε εκπαιδευτικούς. Το τεύχος κοσμείται με ζωγραφιές της καθηγήτριας καλλιτεχνικών Εφης Σδούκου, ενώ τη φιλολογική επιμέλεια είχε η καθηγήτρια Αγγελική Φούντα.

* Το περιοδικό διανέμεται στους καθηγητές του ν. Λάρισας μέσω των σχολείων. Οι καθηγητές που υπηρετούν στους άλλους θεσσαλικούς νομούς και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι απ’ όλη την Ελλάδα μπορούν να το προμηθεύονται (δωρεάν) από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας (οδ. Τάσου Λειβαδίτη, 20, τηλ. 2410 – 622505, 2410 - 627121, e-mail: mail@gym-mous-laris.lar.sch.gr ). Η «Κ» διατίθεται για ανάγνωση και σε ψηφιακή μορφή μέσω του ιστοχώρου της στο διαδίκτυο: http://lyk-mous-laris.lar.sch.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: