Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Εκκλησία και Θεολογία στο καιρό του blog...

ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ, ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Εκκλησία και Θεολογία

στο καιρό του blog…

* Τα συμπεράσματα της παιδαγωγικής και θεολογικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βόλο

Tην αναγκαιότητα της αξιοποίησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τόσο της έντυπης (εφημερίδες) και ηλεκτρονικής (τηλεόραση, ραδιόφωνο) μορφής, ακόμη δε και της διαδικτυακής, για το πέρασμα του θεολογικού λόγου στη κοινωνία, επεσήμανε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μιλώντας στη ημερίδα των θεολόγων που πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη, 31/3/09, στο πνευματικό κέντρο του Αγ. Βασιλείου στο Βόλο και η οποία είχε σαν θέμα «Ο ρόλος των ΜΜΕ στο χώρο της Θεολογίας και της Εκκλησίας».

Στην ημερίδα, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Απ. Ποντίκας και η Ενωση Θεολόγων ν. Μαγνησίας, μίλησαν επίσης ο δημοσιογράφος (συνεργάτης του Ρ/Σ της Ι. Μητρόπολης Λάρισας και της εφημ. «Ελευθερία») και θεολόγος καθηγητής (Γυμνάσιο Αρμενίου) κ. Χάρης Ανδρεόπουλος ο οποίος στην εισήγησή του που είχε σαν θέμα «Θεολογία και ΜΜΕ» ανέφερε ότι σήμερα, εποχή της άμεσης – μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης και του διαδικτύου (internet) - οικουμενικής επικοινωνίας, η Θεολογία, ως σωτηριολογικό περιεχόμενο του Ευαγγελίου και της Βίβλου ευρύτερα, αλλά και ως ανθρωπιστική επιστήμη που μπορεί να επιτελέσει κοινωνικό ρόλο, καλείται να επωφεληθεί των περιστάσεων προκειμένου να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστικό στο σχηματοποιούμενο νέο – μετανεωτερικό - κοινωνικό γίγνεσθαι. Και αυτό μπορεί να το πράξει δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο σχέσεων και αναφοράς της προς τα υφιστάμενα ΜΜΕ - ή ενεργοποιώντας ίδιες επικοινωνιακές δυνάμεις, ως μέσα, προκειμένου να δημιουργήσει η ίδια το δικό της «όχημα» αναφοράς της στη κοινωνία.

Ο κ. Ανδρεόπουλος υποστήριξε ότι η Εκκλησία και οι θεολόγοι θα πρέπει να αξιοποιήσουν κατάλληλα – και με τα κριτήρια εκείνα και τις προϋποθέσεις που αρμόζουν στο ήθος της ορθόδοξης θεολογίας – τις επικοινωνιακές δυνατότητες τόσο του παραδοσιακού Τύπου (εφημερίδες), του ηλεκτρονικού (τηλεόραση, ραδιόφωνο), όσο και της μοντέρνας τεχνολογίας (διαδίκτυο, blog, κλπ.), ώστε να μεταδώσουν το ανακαινιστικό μήνυμα του Ευαγγελίου στη κοινωνία. Ακόμη να θα πρέπει να μιλήσουν για τα μεγάλα προβλήματα που τον απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, αρθρώνοντας λόγο θεολογικό για προβλήματα πολιτικοκοοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά, ειδικά (οικολογία - περιβάλλον, γενετική, ευθανασία, κ.λ.π.) και υπαρξιακά. Για όλα αυτά τα προβλήματα η Θεολογία έχει να πει το λόγο της, μπορεί και πρέπει να τον εκφράσει αξιοποιώντας κατάλληλα τη δυναμική των ΜΜΕ».

- Ενδιαφέρουσα ήταν και εισήγηση που παρουσίασε ο π. Θεόδωρος Παπασακελλαρίου, θεολόγος καθηγητής, με θέμα «Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην επιτυχημένη λειτουργία του Ρ/Σ «Ορθόδοξη Μαρτυρία» της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος, τονίζοντας ότι με την ορθή του χρήση από την Εκκλησία το ραδιόφωνο μπορεί να αποτελέσει «άμβωνα» για τη μετάδοση του θεολογικού μηνύματος.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Απ. Ποντίκας (φωτ.), ο οποίος σε μια σύντομη και περιεκτική εισήγησή του αναφέρθηκε στην έννοια της Θεολογίας και στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο θεολόγος ως επιστήμονας και παιδαγωγός. Χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους απηύθυνε και ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Θεολόγων κ. Απ. Ζαχαρός, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους, ο διευθυντής Β/θμιας εκπαίδευσης ν. Μαγνησίας κ. Δημ. Παταβάλης, το μέλος του τοπικού ΠΥΣΔΕ, θεολόγος καθηγητής κ. Σταύρος Βοϊβόντας και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Στη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάσθηκαν οι παρακάτω ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες και ορισμένα από τα αξιόλογα στο χώρο της Εκκλησίας και της Θεολογίας ιστολόγια (blogs):

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ BLOGS ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Προσφάτως ιστοσελίδα απέκτησαν οι εξής φορείς, οι έχοντες σχέση με τη Θεολογία και το θρησκευτικό μάθημα:

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο: Ξεκίνησε η λειτουργία ξεχωριστής ιστοσελίδας για το μάθημα των Θρησκευτικών, στο δικτυακό κόμβο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου:

http://www.pi-schools.gr/test_pi/new_lessons/index.php?lesson_id=2

Η είσοδος στην ιστοσελίδα γίνεται από την αρχική σελίδα του κόμβου, όπου εμφανίζονται όλα τα μαθήματα, πατώντας στο πεδίο "Θρησκευτικά". Η ιστοσελίδα είναι ακόμη σε φάση εμπλουτισμού και συνεχώς τροφοδοτείται με νέο υλικό. Στις θεματολογικές περιοχές που έχουν ήδη αναρτηθεί, ή είναι υπό κατασκευήν περιλαμβάνονται : «Διδακτικό υλικό» (Δημοτικό / Γυμνάσιο / Λύκειο), «Σύγχρονες προσεγγίσεις» (Διαπολιτισμικότητα / Θρησκειολογική προσέγγιση / Ευρωπαϊκή διάσταση / Διαθεματικότητα), «Πινακοθήκη», «Ενδιαφέροντα κείμενα», «Νομοθετικό πλαίσιο» κ.ά.

Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων: Eτέθη σε λειτουργία η ιστοσελίδα:

http://www.petheol.gr/,

απ’ όπου μπορεί ο κάθε συνάδελφος να ενημερώνεται για τις δραστηριότητες της Ενωσης.
Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Ι.Μ. Δημητριάδος, στη ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.acadimia.gr/

Η Ακαδημία λειτουργεί ως ένα ανοιχτό εργαστήρι σκέψης και διαλόγου της Εκκλησίας με τη διανόηση και την κοινωνία, δίχως αμυντικά αντανακλαστικά ή απολογητική διάθεση, οργανώνοντας με τη μορφή του ανοιχτού πανεπιστημίου ετήσιους θεματικούς κύκλους σπουδών, διεθνή σεμινάρια, συνέδρια και εκδόσεις. Ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί και ορθόδοξη ψηφιακή θεολογική βιβλιοθήκη (http://http://www.imdlibrary.gr/) με ελεύθερη πρόσβαση σε βιβλία, επιστημονικά θεολογικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, επετηρίδες και θεολογικά δοκίμια.

* Επίσης λειτουργούν και έχουν λίαν υψηλή αναγνωσιμότητα τα ακόλουθα, ενδεικτικώς αναφερόμενα, θεολογικά ιστολόγια (blogs):

· «ΖΩΗΦΟΡΟΣ»,ιστοσελίδα ορθόδοξης πνευματικότητας: http://www.zoiforos.gr/

· “ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ – Το μάθημα των Θρησκευτικών”: http://thriskeftika.blogspot.com/

· “Eνωση Θεολόγων ν. Λάρισας”: http://theologylar.blogspot.com/

. "ΣΗΜΕΙΟΝ" (του συναδέλφου Νικ. Παύλου, με πολλά επιστημονικά άρθρα, σχέδια μαθήματος, κλπ): http://users.sch.gr/npavlou/

· «Θρησκευτικών Δίκτυο» (ιστολόγιο για το θρησκευτικό μάθημα): http://religiousnet.blogspot.com/

· “MAΘΗΤΕΙΑ” (του π. Ιωάννη Νικόπουλου της Ι.Μ. Πατρών): http://nikopoulos.blogspot.com/

· “Φως Φαναρίου» (με ειδήσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο): http://fanarion.blogspot.com/

· «Ακτίνες» (θεολογικό ιστολόγιο με πολλές εκκλησιαστικές ειδήσεις): http://aktines.blogspot.com/

. "Ρομφαία" (πρόκειται για το blog του γνωστου πρακτορείου εκκλησιαστικών ειδήσεων www.romfea.gr): http://www.romfeaapopseis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: