Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Αναμετάδοση της "Πειραϊκής Εκκλησίας" στο Ρ/Σ της Ι. Μητρόπολης Λάρισας


* Περιορίζεται η αναμετάδοση του κεντρικού Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς το «ανανεωτικό πρόγραμμά» του κρίνεται ότι « δεν αρμόζει στον παραδοσιακό – κατηχητικό χαρακτήρα του Ρ/Σ που επιθυμεί η Μητρόπολη»

Πρόγραμμα από τον ραδιοφωνικό σταθμό της «Πειραϊκής Εκκλησίας» (της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς) αναμεταδίδει εδώ και μια εβδομάδα περίπου ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας, επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις ακροατών του οι οποίες, όπως αναφέρουν στελέχη της Μητρόπολης, εκδηλώθηκαν για το ανανεωμένο πρόγραμμα του (κεντρικού) Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο αναμετέδιδε καθ' ολοκληρίαν, μέχρι προσφάτως, ο εκκλησιαστικός σταθμός της Θεσσαλικής πρωτεύουσας (96,3 FM).

«Γίναμε αποδέκτες πολλών και εντόνων διαμαρτυριών από ακροατές για το νέο πρόγραμμα του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος…» τονίζουν συνεργάτες του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, θεωρώντας ως «βάσιμη αιτία» αυτών των διαμαρτυριών τόσο το «εκκοσμικευμένο περιεχόμενο του νέου προγράμματος», όπως αυτό εκφράζεται με τη «πληθώρα των λαϊκών ασμάτων», όσο και την «ανάθεση εκπομπών πνευματικού περιεχομένου σε θεολόγους οικουμενιστικών αντιλήψεων και τάσεων, γεγονός που έχει υποβαθμίσει τον ομολογιακό και κατηχητικό χαρακτήρα του κεντρικού Ρ/Σ της Εκκλησίας. Κατόπιν τούτων», έλεγαν οι ίδιοι συνεργάτες του Μητροπολίτη Λάρισας κ. Ιγνατίου, «θεωρώντας ανάγκη να διατηρήσουμε στο σταθμό μας το παραδοσιακό του ύφος αποφασίσαμε να αναμεταδίδουμε πρόγραμμα από την «Πειραϊκή Εκκλησία», ένα πρόγραμμα που αρμόζει περισσότερο και στο παραδοσιακό και κατηχητικό χαρακτήρα που επιθυμεί ο Σεβασμιώτατος να έχει ο σταθμός μας».

* Aξίζει πάντως να αναφερθεί ότι με την παραπάνω προσέγγιση διαφοροποιήθηκαν θεολόγοι - συνεργάτες του Ρ/Σ, οι οποίοι θεωρούν ότι θα πρέπει να συνεχίσει να αναμεταδίδεται απρόσκοπτα το νέο πρόγραμμά του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το οποίο εξέφραζαν θετική άποψη, συντασσόμενοι με το επιχειρούμενο ανανεωτικό του άνοιγμα, ίδιως για το γεγονός ότι ανάμεσα στους νέους παραγωγούς εκπομπών συγκαταλέγονται εκλεκτοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από τα τμήματα Θεολογίας τόσο του ΑΠΘ, όσο και του ΕΚΠΑ. Οι διαφοροποιηθέντες – πλήν σεβόμενοι απολύτως την επιλογή του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου - θεολόγοι πρόκειται να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του διευθυντού του Ρ/Σ της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ο Ρ/Σ της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας έχει το δικό του, τοπικό πρόγραμμα από τις 8 το πρωϊ μέχρι τις 2 το μεσημέρι, από τις 2 μέχρι τις 4 αναμεταδίδει το (ειδησεογραφικού χαρακτήρα αυτό το διάστημα) πρόγραμμα του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τις 4 μέχρι τις 9 ξαναέχει τοπικό πρόγραμμα και από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωϊ της επομένης αναμεταδίδει το πρόγραμμα της «Πειραϊκής Εκκλησίας».

- Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρ/Σ της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εκκλησιαστικά ραδιόφωνα που παρουσιάζουν λίαν υψηλή ακροαματικότητα. Σύμφωνα με την προ διετίας έρευνα (
http://www.minpress.gr/minpress/larisas-2.pdf) της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Ενημέρωσης που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας (τον Ιούλιο του 2007), ο Ρ/Σ της Ιεράς Μητρόπολης με γενικό ποσοστό ακροαματικότητας κοντά στο 6% βρίσκεται (μαζί με τον Ρ/Σ της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος που επίσης συγκεντρώνει παρόμοιο υψηλό ποσοστό) στην κορυφή σ’ επίπεδο Θεσσαλίας κι’ ευρύτερα Κεντρικής Ελλάδος μεταξύ των Ρ/Σ των αντιστοίχων Ιερών Μητροπόλεων, ενώ το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο που είχε καταγραφεί για τον κεντρικό Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, που κυμαινόταν στο 2,5% περίπου. Ενώ δεν έλειψαν και τα κολακευτικά σχόλια του Τύπου που έκαναν λόγο για έναν άθλο που έχει πετύχει η εκκλησιαστική ραδιοφωνία της Λάρισας, όπως π.χ το σχόλιο που δημοσίευσε η «Ελευθερία» (23/7/2007) σημειώνοντας σχετικά: «Πολύ καλή η ακροαματικότητα του ραδιοφωνικού σταθμού της Μητρόπολης Λάρισας, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του υπουργείου. Ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για «ειδικής φύσεως σταθμό», πρόκειται για επίτευγμα. Ακόμη καλύτερο; Oι λίαν ενδιαφέρουσες εκπομπές λόγου που μας χαρίζει. Ας συνεχίσουν…».
XA.AN.
* * * * * * * * * * *
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: