Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Oρκος, ένα θεολογικό σχόλιο


Περί όρκου - Θεολογικό σχόλιο μ' αφορμή τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για τη κατάργηση της ορκοδοσίας


* Τι επιτάσσει το Ευαγγέλιο;

* Tι προτρέπουν οι Πατέρες της Εκκλησίας;

* Τι έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της
Επικρατείας;

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

H εκπομπή '"Θεολογία και Κοινωνία" Σας εύχεται Χαρούμενα Χριστούγεννα & Ευλογημένη τη Νέα Χρονιά! Χρόνια Πολλά!

Η εκπομπή «Θεολογία και Κοινωνία», η οποία μεταδίδεται κάθε Παρασκευή στις 6 μ.μ. απο τον Ρ/Σ της Ι. Μητρόπολης Λάρισας (96,3 FM), ακολουθούσα τις αργίες του υπ. Παιδείας μέχρι τις 6 Ιανουαρίου (οπότε και θα διαρκέσουν οι διακοπές των μαθημάτων στα σχολεία) αργεί. Θα (ξανα-) είναι μαζί σας την πρώτη Παρασκευή μετά την έναρξη των μαθημάτων, ήτοι στις 9 Ιανουαρίου.

Θερμές ευχές για Καλά Χριστούγεννα και Ευλογημένο το Νέο Ετος
Χρόνια Πολλά!!!

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

H προσφορά των ΓΑΚ

Η προσφορά των Γενικών Αρχείων του Κράτους («ΓΑΚ») στη υπηρεσία της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας, είναι το θέμα της σημερινής (Παρασκευή, 12-12-2008) εκπομπής «Θεολογία και Κοινωνία», η οποία μεταδίδεται από το Ρ/Σ της Ι. Μητρόπολης Λάρισας (96,3 FM) κάθε Παρασκευή στις 6 μ.μ.

Καλεσμένος στο studio της εκκλησιαστικής ραδιοφωνίας για τη σχετική συζήτηση με τον δημοσιογράφο - θεολόγο κ. Χάρη Ανδρεόπουλο είναι ο προϊστάμενος των ΓΑΚ Λάρισας, κ. Σταύρος Γουλούλης, φιλόλογος, δρας Βυζαντινής Αρχαιολογίας.

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Το θρησκευτικό μάθημα στην Ευρώπη


Στο κύκλο επιστημόνων της Χριστιανικής Εστίας Λάρισας "Ο Απ. Παύλος" θα συζητηθεί σήμερα, Τρίτη, 9/12/2008 και ώρα 8 μ.μ. το θέμα "Τα Θρησκευτικά στην Ευρώπη", με εισηγητή τον κ. Χάρη Ανδρεόπουλο, καθηγητή του Γυμνασίου & Λυκείου Αρμενίου, Γεν. Γραμματέα της Ενωσης Θεολόγων ν. Λάρισας και συνεργάτη του Ρ/Σ της Ι. Μητρόπολης Λάρισας (παραγωγός της εκπομπής "Θεολογία και Κοινωνία", κάθε Παρασκευή, 6 μ.μ. στους 96,3 μεγακύκλους των FM).

* Η εκδήλωση - στην αίθουσα της "Εστίας", Ανθ. Γαζή 35, απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο - είναι ανοικτή και μπορεί να την παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος

Οδηγός Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ



Ο νέος Οδηγός Σπουδών (2008 - 2009) του Τμήματος Θεολογίας
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Περιηγηθείτε.... Ενημερωθείτε...

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Τα Θρησκευτικά μεταξύ παράδοσης και εκσυγχρονισμού

AKΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ι. Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3 Δεκεμβρίου 2008


Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών διοργανώνει συνάντηση για ενημέρωση και προβληματισμό την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008, ώρα 5:00 μ.μ.
στο Βόλο, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας - Μελισσάτικα, με θέμα:

«Το μάθημα των Θρησκευτικών μεταξύ παράδοσης και εκσυγχρονισμού»

και εισηγητές τους:

Πηγή Καζλάρη, επιτ. σχολική σύμβουλος, συγγραφέας σχολικών εγχειριδίων Θρησκευτικών: «Το μάθημα των Θρησκευτικών στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση: εξελίξεις, επιτεύγματα, ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά»

Όλγα Γριζοπούλου, Δρ. Θεολογίας, συγγραφέας σχολικών εγχειριδίων Θρησκευτικών: «Η θρησκευτική εκπαίδευση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο: διαπιστώσεις, τάσεις, σύγχρονες εξελίξεις»

Κώστας Ζορμπάς, Δρ. Θεολογίας, Διευθυντής Παρατηρητηρίου Κοινωνικών Φαινομένων της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Οι Θρησκείες στη δημόσια ευρωπαϊκή σφαίρα και οι συνέπειες για το μάθημα των θρησκευτικών»

Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου: « Τα Θρησκευτικά και το ζήτημα της απαλλαγής: Δυνατότητες και προϋποθέσεις για μια εναλλακτική προσέγγιση του θρησκευτικού μαθήματος»

Η χρονική διάρκεια κάθε εισήγησης θα είναι 30 λεπτά, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και ολιγόλεπτων τοποθετήσεων.

* Η συνάντηση πραγματοποιείται με τη συνεργασία και τη συμμετοχή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

O διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για θεολόγους



Επειδή δεχόμαστε πληθώρα ερωτημάτων για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στο κλάδο των θεολόγων, απαντούμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός για την προκήρυξη "3Π - 2008" (που αφορά τον κλάδο των θεολόγων, για 66 μόλις (!) θέσεις) πρόκειται να διεξαχθεί ένα μήνα περίπου μετά τον επικείμενο διαγωνισμό της προκήρυξης "2Π - 2008" (20 - 21/12/2008), δηλαδή περί τα τέλη Ιανουαρίου, με πιθανότερη ημερομηνία το διήμερο (Σαββατοκύριακο) 17 - 18 Ιανουαρίου 2009. Για επίσημη ενημέρωση στο www.asep.gr ,όπου και θ΄ανακοινωθεί, σύντομα πιστεύουμε, η οριστική ημερομηνία.
* Εν όψει του ανωτέρω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ τo παράρτημα ν. Λάρισας της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) προγραμματίζει τη διοργάνωση σεμιναρίου για θεολόγους, με εισηγητές εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα του γνωστικού αντικειμένου και των παιδαγωγικών, στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν μέσω ανακοίνωσης που θα δημοσιευθεί στο ιστολόγιό μας και στο τοπικό Τύπο.