Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Εκκλησιαστικό ΙΕΚ Λάρισας














Κατάρτιση για ιερείς και

λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας




Τα συγχαρητήριά του για την άψογη οργάνωση και την άρτια λειτουργία του τμήματος «Εκκλησιαστικής και Πολιτιστικής Κατάρτισης» του 1ου ΙΕΚ Λάρισας εξέφρασε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος προς τον διευθυντή του ΙΕΚ κ. Μιχ. Ντάβα, τους καθηγητές και τους σπουδαστές του τμήματος, που τον επισκέφθηκαν τη παραμονή των Χριστουγέννων στο Επισκοπείο.

Ο σεβασμιώτατος συνεχάρη τους σπουδαστές για την επιλογή τους να ασκήσουν μελλοντικά ένα εκκλησιαστικό λειτούργημα, είτε ως κληρικοί, είτε ως λαϊκοί, και υπογράμμισε ότι η Ιερά Μητρόπολη - με τη σύμφωνη γνώμη της οποίας ιδρύθηκε το τοπικό εκκλησιαστικό ΙΕΚ – θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Ινστιτούτου για τη παραγωγή εκκλησιαστικών στελεχών υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

* Νωρίτερα, οι σπουδαστές, συνοδευόμενοι από τον διευθυντή του ΙΕΚ κ. Μιχ. Ντάβα, τον αναπληρωτή δ/ντή κ. Ευαγ. Αθανασιάδη και καθηγητές τους, στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης επισκέφθηκαν τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης, όπου στη διάρκεια της εκπομπής «Θεολογία και Κοινωνία» του θεολόγου – δημοσιογράφου και καθηγητή του Γυμνασίου Αρμενίου κ. Χάρη Ανδρεόπουλου, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του εκκλησιαστικού ραδιοφώνου και του ειδικού ρόλου που καλείται να διαδραματίσει ως προέκταση του άμβωνα της Εκκλησίας, μίλησαν για τις σπουδές τους και, τέλος, απέδωσαν χριστουγεννιάτικους ύμνους.

Σημειώνεται ότι το εκκλησιαστικό ΙΕΚ– το οποίο λειτουργεί στη Λάρισα από τον περασμένο Σεπτέμβριο – απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες, αποφοίτους Β/βάθμιας εκπαίδευσης, που επιθυμούν να γνωρίσουν της ρίζες της ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης και να αναδειχθούν είτε ως κληρικοί (οι άνδρες), είτε ως λαϊκοί (άνδρες και γυναίκες), σε στελέχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σε θέσεις ιερατικές, διοικητικές και οικονομικές, σε ιερές Μητροπόλεις, ιερούς ναούς, εκκλησιαστικά Ιδρύματα και Οργανισμούς πρόνοιας, κατασκηνώσεις, κλπ.

Οι σπουδαστές διδάσκονται μαθήματα θεολογικού περιεχομένου, όπως Εισαγωγή στην Αγία Γραφή, Δογματική Θεολογία, Πατερική Γραμματεία, Αγιολογία, κ.α.), Εκκλησιαστικό Δίκαιο, Διαχριστιανικό και Διαθρησκειακό Διάλογο, Ομιλητική, Εικονογραφία – Αγιογραφία, και, φυσικά, Λειτουργική, εν είδει εργαστηριακής άσκησης στο ναό. Επίσης διδάσκονται και πρακτικά μαθήματα, όπως Οργάνωση και Οικονομική Διαχείριση Μητροπόλεων και Ενοριών, Ποιμαντική Επικοινωνία και Διαπροσωπικές Σχέσεις, κ.α. Προβλέπεται επίσης και κύκλος διαλέξεων από γνωστούς και εγκρίτους θεολόγους εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές και εμπείρους κληρικούς. Οι απόφοιτοι του εκκλησιαστικού ΙΕΚ χειροτονούμενοι θα κατατάσσονται στη Β’ μισθολογική κατηγορία (στην Α’ κατατάσσονται οι πτυχιούχοι Θεολογικών σχολών ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών), ενώ αν είναι ήδη ιερείς κατώτερης κατηγορίας (απόφοιτοι τριταξίου Λυκείου παντός τύπου) θα προάγονται σ’ αυτή.

* Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του 1ου ΙΕΚ Λάρισας, τηλ. 2410 – 619752.

Δεν υπάρχουν σχόλια: