Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Μέτρα για τη γρίππη - Συστάσεις της Επιτροπής Επιδημιών του ΑΠΘ


Μετά από έγκριση της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου του παν/μίου προώθησε την παρακάτων ανακοίνωση της Επιτροπής Διαχείρισης Επιδημιών Α.Π.Θ. στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, την οποία ευχαρίστως δημοσιεύουμε:

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Επιτροπή Διαχείρισης Επιδημιών Α.Π.Θ.

Αγαπητοί φοιτητές , μέλη ΔΕΠ, Διοικητικό και Επιστημονικό Προσωπικό,

Από τον Απρίλιο του 2009 εξελίσσεται πανδημία από νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1) που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση γίνεται όπως στην εποχική γρίπη, δηλαδή με στενή επαφή (1-2 μέτρα) μεκάποιον που νοσεί και διασπείρει σταγονίδια με βήχα ή φτέρνισμα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, αν αγγίξουμε τη μύτη ή το στόμα μας, αφού τα χέρια μας έχουν ακουμπήσει επιφάνειες πρόσφατα μολυσμένες(π.χ. χερούλια).

Για τον λόγο αυτό λαμβάνουμε μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης τηςγρίπης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όσο αυτό είναι δυνατό. Για τηνεπίτευξη αυτού του στόχου θα χρειαστούμε τη βοήθεια σας. Συνεργαζόμαστε στενά με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας καιΠαιδείας, ώστε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα που αφορούν το ίδρυμαμας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Θα σας κρατάμε ενήμερους αναφορικά με τις νέες εξελίξεις.Επί της παρούσης κάνουμε ότι είναι δυνατό για να συνεχίσει ναλειτουργεί το ΑΠΘ όπως συνήθως.

Παρακάτω αναφέρονται μερικά από ταπράγματα που μπορείτε να κάνετε για να συμβάλλετε στον περιορισμό τηςπανδημίας:

*Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην ατομική υγιεινή, πλένοντας τα χέρια σαςμε σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα μετά από βήχα ή φτέρνισμα. Τααλκοολούχα αντισηπτικά είναι επίσης αποτελεσματικά.

*Δώστε ιδιαίτερη σημασία στη προστασία από τα αναπνευστικάσυμπτώματα, καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλοόταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Αν δεν έχετε χαρτομάντιλο, βήξτε ή φτερνιστείτε στον αγκώνα σας ή στο βραχίονα σας, αλλά όχι στα χέριασας. Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σαςγιατί αυτός είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης της των ιών και τωνμικροβίων.

*Να γνωρίζετε τα σημεία και συμπτώματα της γρίπης.

Πυρετός και Βήχας, Πονόλαιμος, Συνάχι ή ρινική συμφόρηση.
Άλλα συμπτώματα: Κεφαλαλγία, Πόνοι σε όλο το σώμα, Ρίγος, Διάρροια, Αίσθημα κόπωσης, Έμετος.

Πυρετός είναι μια θερμοκρασία μεγαλύτερη από 38ο C.

Αναζητήστε για πιθανά σημεία πυρετού: αν ένα άτομο αισθάνεται πολύ ζεστό, έχει εξέρυθρο πρόσωπο ή ιδρώνει ή έχει κρυάδες.

*Παραμείνετε σπίτι αν έχετε γρίπη ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπηγια τουλάχιστον 24 ώρες μετά από την ημέρα που είστε πλέον απύρετοι.Αυτό πρέπει να καθορίζεται χωρίς την λήψη αντιπυρετικών (μπορεί να αλλοιώνουν την εικόνα). Μην πηγαίνετε στη δουλειά ή το μάθημα.

*Απευθυνθείτε στο γιατρό σας για το αν πρέπει να εμβολιαστείτε γιατην εποχική γρίπη. Επίσης αν έχετε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές απότη νέα γρίπη Η1Ν1, θα πρέπει να εμβολιαστείτε και έναντι του Η1Ν1 όταντο εμβόλιο γίνει διαθέσιμο. Στα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνογια επιπλοκές από τη νέα γρίπη Η1Ν1 περιλαμβάνονται: οι έγκυες και ταάτομα με χρόνια ιατρικά προβλήματα (όπως άσθμα, καρδιακή νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη).

*Δηλώστε οπωσδήποτε την ασθένεια σας:o Αν είστε φοιτητής στη Γραμματεία της Σχολής σας.o Αν είστε εργαζόμενος στο ΑΠΘ στο τηλέφωνο του ιατρείου του ΑΠΘ 2310995569Αν αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά η πανδημία της γρίπης γίνει πιο σοβαρή,μπορεί να χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα για τον έλεγχο τηςεξάπλωσης του ιού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία της γρίπης στηνπανεπιστημιακή μας κοινότητα και σχετικά με τις δράσεις του ΑΠΘεπισκεφτείτε τον διαδικτυακό τόπο www.auth.gr ή επικοινωνήστε με το ΚΕΕΛΠΝΟ στο 1135. Άλλοι χρήσιμοι δικτυακοί τόποι: http://www.keelpno.org/, http://www.who.com/, http://www.flu.gov/, http://www.ecdc.europa.eu/.

Θα υπάρξει νέα ειδοποήσηση, ξανά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για οποιεσδήποτε αλλαγές στη στρατηγική του ΑΠΘ που αφορά την αντιμετώπιση και πρόληψητης νέας γρίπης στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Φιλικά

Η Επιτροπή Διαχείρισης Επιδημιών ΑΠΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια: